Δείτε ΕΔΩ τις συγχαρητήριες επιστολές προς την ΣΟΝΕ

Ευχετήριες επιστολές προς τη ΣΟΝΕ

Βιογραφικό Αρετής & Ιωάννας Σπανομάρκου


 


Η Ιωάννα και η Αρετή Σπανομάρκου είναι μουσικοσυνθέτριες και στιχουργοί. Ξεκίνησαν να συνθέτουν από πάρα πολύ νεαρή ηλικία, αναπτύσσοντας σταδιακά ένα ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο μουσικό και στιχουργικό ύφος.


Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 5 albums από την FM Records, εκ των οποίων τα 3 είναι σε δική τους σύνθεση αλλά και στίχο. Όπως πάντα, τα έργα τους είναι γεμάτα ελληνικά χρώματα, σε έναν ταιριαστό συνδυασμό έντεχνης/λαϊκής, παραδοσιακής, ρεμπέτικης, σύγχρονης αλλά και κλασικής μουσικής, καθιστώντας τις συνθέσεις τους αναγνωρίσιμες με το ιδιαίτερο στυλ τους, με το οποίο γεννιέται ένα καινούριο είδος, το νέο-λαϊκό τραγούδι. Έχοντας φέρει περισσότερες από 5 σημαντικότατες διεθνείς διακρίσεις με τις συνθέσεις τους, οι αδελφές Σπανομάρκου θεωρούνται από τις πιο αξιόλογες νέες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Παράλληλα, παρότι στη δισκογραφία τους έχουν συνεργαστεί και με πολύ γνωστούς καταξιωμένους τραγουδιστές, επιδιώκουν πάντα να συστήνουν στο κοινό και νέους ερμηνευτές, νέες φωνές που εκφράζουν με ιδιαίτερο λαϊκότροπο λυρισμό τις εμπνεύσεις τους, ενώ μάλιστα επιλέγουν και ταλαντούχους νεότερους δεξιοτέχνες μουσικούς, αναδεικνύοντας μέσα από τη δράση τους αυτή, την νέα γενιά καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια δίνουν επίσης έναν έντονο αγώνα για να στηριχθεί και να επιστρέψει το μπουζούκι στην εγχώρια αλλά και την διεθνή δισκογραφία αλλά και στα ραδιοφωνικά προγράμματα.


Πέρα από την πλούσια συνθετική και στιχουργική τους δραστηριότητα, οι αδελφές Σπανομάρκου, έχουν κάνει και εξαιρετικές παραγωγές και σκηνοθεσίες βιντεοκλίπ, σε δικά τους τραγούδια, όπως το «Ακόμα Μια Μέρα», «Το Τραγούδι του Χρεωμένου», «Μπάλος Μαστίχα», αλλά και άλλων καλλιτεχνών, όπως τα «Σαν Καημοι της Μικρασίας», «Να Έμνε Ένα Πετούμενο», και «Αυτή η Γή Έχει Φωνή» σε συνεργασία με τον Χρήστο Παπαδόπουλο.  


Δισκογραφία & Ορχήστρα


Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησαν το CD-Single τους «ΕΝΑ»  με 4 τραγούδια, το οποίο παρέμεινε στην κορυφή των best-sellers του «Public» στην κατηγορία Singles για 6 συνεχόμενους μήνες, μέσα από τον οποίο ξεχώρισε η μεγάλη επιτυχία "Φοιτητή-φοιτητή", που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τη νεολαία. Το πλήρες Album τους «ΔΥΟ» με συνολικά 13 τραγούδια, κυκλοφόρησε στις αρχές του 2013, με τη συμμετοχή 11 ερμηνευτών, φέρνοντας και αυτό επιτυχία με πολλά τραγούδια του, ενώ απέσπασε και 3 διεθνείς διακρίσεις. Στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης στο Nashville στις ΗΠΑ, έφτασαν στους ημιτελικούς ανάμεσα από 20.000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, τα τραγούδια τους "ΕΙΜΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ&ΩΡΑΙΑ» το 2013, και το «ΟΙ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ» το 2014, ενώ το "ΣΥΡΤΑΚΙ ΑΜΕΘΥΣΤΟΣ" ανακηρύχθηκε ως ένας από τους μεγάλους νικητές του Τελικού το 2013 στην κατηγορία ορχηστρικών συνθέσεων, λαμβάνοντας μάλιστα "Τιμητική Μνεία". Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Μουσικής Σύνθεσης, είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός για τους μουσικοσυνθέτες σε όλο τον κόσμο, καθώς η κριτική επιτροπή του περιλαμβάνει μουσικούς-θρύλους, αλλά και τους προέδρους των μεγαλύτερων δισκογραφικών διεθνώς.


Το 2013 ίδρυσαν την «Ορχήστρα Α&Ι Σπανομάρκου» με την οποία ξεκίνησαν την περιοδεία του δίσκου, ανεβάζοντας παράλληλα έως και σήμερα επιτυχημένες μουσικές παραστάσεις και αφιερώματα σε θέατρα και μουσικές σκηνές («Ρόδο Αμάραντο», «Στης Γειτονιάς τον Ουρανό», «90 Χρόνια Μίκης Θεοδωράκης»), με τη δική τους επιμέλεια προγράμματος και διεύθυνση, όπου συμμετέχουν οι ερμηνευτές και συντελεστές των δίσκων τους, αλλά και εξαιρετικά ταλαντούχοι μουσικοί.


Το 2013 οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου κυκλοφόρησαν ακόμα ένα album, με 40 επανεκτελέσεις τραγουδιών του Ελληνικού Κινηματογράφου από την λαϊκή ορχήστρα τους με τίτλο «40 Greek Movie Songs, by Spanomarkou Orchestra», ενώ το 2014 κυκλοφόρησαν ακόμα ένα live album με ζωντανές ηχογραφήσεις από τις συναυλίες τους με τίτλο «Mikis Theodorakis: 90th Anniversary Concert, by Spanomarkou Orchestra». Όλα τους τα album είναι διαθέσιμα και ψηφιακά.


Το 2015 η Ιωάννα & η Αρετή Σπανομάρκου, έγραψαν μουσική για δύο ελληνικές ταινίες («The Locksmith-Ο Κλειδαράς» του Μίλτου Χρηστίδη, η οποία συνεχίζει να βραβεύεται στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, και «Dream Of A Shadow» του Νικήτα Μπάλλα που θα κυκλοφορήσει φέτος σε Ελλάδα και Αυστραλία).


Την Άνοιξη του 2016, οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου κυκλοφόρησαν το νέο τους album με τίτλο «ΕΛΛΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» με πολλά νέα τραγούδια και αφηγήσεις για την κρίση και την τρέχουσα κοινωνικο-πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα,σε δική τους μουσική και στίχους, εκ των οποίων κάποια σε έντεχνο-λαϊκό ύφος, και άλλα σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό παραδοσιακής, λαϊκής και συμφωνικής μουσικής. Δύο από τα τραγούδια του δίσκου αυτού μάλιστα, το «ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ» και το συρτάκι «ΠΛΗΘΩΡΑ» έλαβαν διακρίσεις στους ημιτελικούς του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης ISC, στην κατηγορία World Music, κάνοντάς μας για ακόμα μια φορά εθνικά υπερήφανους.


Από τον Σεπτέμβριο του 2016 αρχίζει η συνεργασία τους με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος στον τομέα της Ενορχήστρωσης.


Η δημιουργική τους δράση συνεχίζεται, και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα ένα νέο album με ορχηστρικές συνθέσεις.

Κανονισμός ΣΟΝΕ

Διαβάστε εδώ τον κανονισμό της ΣΟΝΕ